LED paneler i tak – fungerar det?

Det här med lampor i taken, oavsett om det är i offentliga byggnader eller i hemmiljö, kan vålla en hel del huvudbry. Dels handlar det om hur ljuset fördelar sig men också funktionaliteten. Oftast har hängande armatur varit det bästa alternativet eller lysrör. Numer finns det LED paneler som enkelt kan användas direkt i taket. Hur det fungerar berättar vi mer om i denna artikel.

LED paneler

Vad är egentligen LED paneler? Marknaden har faktiskt exploderat med ett stort utbud av LED paneler. Detta är inte så konstigt, de har blivit oerhört populära för sin enkla konstruktion, prisvärda investeringar och inte minst för ljusmöjligheterna. LED paneler är lysdioder som är inbyggda i en panel. Dessa paneler är så oerhört mycket mer effektiv än vanlig lysrörsbelysning och dessutom har de en väldigt lång livslängd.

Hur fungerar LED paneler?

Funktionsmässigt är dessa LED paneler precis vad det låter som. De är nämligen paneler som kan vara av olika fyrkantiga storlekar. Den vanligaste är 60×60 cm och som brikar användas i vanliga fasettak i offentliga byggnader. Då byter du helt enkelt ut en vanlig panel i taket mot en LED panel och vips har du ljus där.

Att tänka på

Det är värt att fundera på hur rummets storlek och takets yta är konstruerad för att avgöra dels hur många LED paneler du behöver men även hur de ska monteras. Har rummet många fönster så är det något att ta in i beräkningarna. Likaså färgval i tak och väggar. Är det ett offentligt rum eller är det i hemmiljö? Sådant spelar också in. Tänk också på det här med dimbara möjligheter. Numer kan LED paneler styras både enskilt men även alla tillsammans. Det är egentligen du som bestämmer utifrån hur du vill ha det. Möjligheterna finns alltid att göra något enkelt eller något spektakulärt. Det är du och ditt behov som avgör.